Rnet Rakennusohjeita

RNET ohjeita 30.3.2010

Homma lähtee silleen että:

1. Tilataan oh2lak:lta avaimet verkkoon.

2. Avaimia odotellessa asennetaan ubuntu koneeseen. Suosittelen kuitenkin että koneeseen asennetaan vain ns. musta linux. Ei siis Ubuntua. En osaa sanoa mikä on se oikea versio, kun en näistä mitään ymmärrä. Meillä oli ongelmia saada äänikortti pelaamaan Ubuntun kanssa. Harri kikkaili jonkun aikaa tuon kanssa. (kts kohta 8.)

3. Tehdään radioon tarvittavat liitännät, periaatteessa nämä kaikki on jo valmiissa ripiitterikoneessa. Eli audio in ja out, SQL ja PTT tieto.

4. Modataan bilteman äänikorttti, jos niitä onnistuu enää mistään saamaan (latojan huom. on ainakin minulla oh3gdo http://sdrfi.wikidot.com/toisinlinkitys ) Tähän on muitakin vaihtoehtoja, mutta en osaa niistä sanoa sen enempää kun netissä on http://rnet.rats.fi

5. Asennetaan softat, ensin tuo openvpn,
http://openvpn.net/
jolla yhteydet muodostuu koneiden kesken, ja joka vaatii tuon avaimen toimiakseen. Tämä pitää saada ensi pelaamaan, että voi jatkaa eteenpäin. Eli RNET- verkkoon pitää päästä pingaamaan pääkonetta, sitten ollaan jo aika pitkällä.

7. Asennetaan thelinkbox
http://groups.yahoo.com/group/thelinkbox/
softa, joka on siis varsinainen linkityssofta. Sen konfiggi filet pitää rukata omiin tarpeisiin. Eli kutsut yms. asiat kuntoon ensin.

8. Kun kaikki edellinen toimii, voidaan kytkeä piuhat radioon ja alkaa tasojen säätö. Se onkin yllättävän monimutkainen juttu. Tuo ohje netissä R-58 liitäntöjen kanssa ei ole ihan yksiselitteinen. Kannattaa asentaa joku äänikortin hallinta käyttöliittymä, jotta tasoja on helpompi säätää ja tallettaa asetukset muistiin. Säädön ideana on se että ohjelmaa käsketään lähettämään 1khz signaalia tasolla 10000. Joka vastaa systeemissä 3khz deviaatiota. Säädetään siis lähettimen taso 3khz tällä piipillä. Nettiin päin lähtevän (capture) tason säätö (rx) tehdäänkin sitten kokeilemalla ja kyselemällä vastapäältä raportteja. Kaikki automaatti tasonsäädöt ehdottomasti pois päältä! Tämän tasojen kalibroinnnin voi tehdä ehkä parhaiten kahdella koneella jotka on linkattu yhteen esim. tuon R.NET Test ryhmän kautta.
Releointivahvistuksen säätö pitäisi pystyä säätämään output levelin säädöllä samaksi mitä sisään ajetaan vastaanottimeen. Näitä emme käytännössä saaneet ihan 1/1. Sama juttu oli ollut Lahdessa.

CTCSS softa dekooderi ei kuulemma toimi luotettavasti, joten suositellaan tekemään erillinen dekooderi.

Vielä kommenttina, että verkko aktivoituu SQL linjasta suoraan. Eli sql linjaa ei saa kytkeä suoraan koska jokainen rapsaisu avaa koko suomen toistimet joka kerta! Meillä olen asian tehnyt niin että toistin pitää olla avattuna ja sen jälkeen SQL & RPT_tx_on signaalin kanssa tieto menee eteenpäin. Joillakin on käytössä myös CTCSS. En tiedä miten muilla on, mutta ainakin verkko aukeaa päivässä kymmeniä (satoja!?) kertoja ihan turhaan, joka ainakin itsellä alkaa nyppimään aika lailla. Pääsääntöisesti eteläsuomen toistimet availee verkkoa.

En tiedä sisälsikö mailisi kysymyksen Rnettiin liittyen, mutta kirjoittelinpa nyt kuitenkin, kun Teemu joskus kyseli asiaa.

oh6hik auttaa varmasti jos on ongelmia tuon asennuksen kanssa.
Thomas OH6NT on myös ollut kiinnostunut asiasta, joten sotketaanpa soppaan hänetkin :-)

On hommattu niitä pienois PC:tä (eBox). Niissä on äänikortti ja sarjaportteja. Nämä pitäisi saada suoraan toimimaan, ilman erillistä USB äänikorttia. Käsittääkseni thelinbox tukee myös näitä.

Janne
OH6LSL


Muistaakseni ei ollut Unbuntu vaan Debian, ilman graafista käyttöliittymää jota käytettin. Olen niin pitkällä että olen ympännyt koneeseen käyttiksen ulkoisen CD-romppuaseman avulla (USB-liitäntäinen) sekä sen jälkeen OpenVPN:n ja TheLinkBox verkosta CompactFlash-kortille joka oli mukana noissa LittleBlue-koneissa. PikkuSininen buuttaa iloisesti, ja Softakin käynnistyy, mutta en ole kokeillut pingailla serveriä vielä, kun jäi se avainten asentaminen, vaikka tilasin ne Erikiltä Kaikki tarvittavat hardismodaukset myös vielä tekemättä, mm Sinisen säätäminen 12 V:lla kulkevaksi (HW hankittu). Aioin kyllä yrittää sitä sen omaa äänikorttia ensiksi, kun Biltema ei ilmeisestri enää myy noita USBi-äänikorttja.
( latojan huom. näitä äänikortteja saa minulta oh3gdo http://sdrfi.wikidot.com/toisinlinkitys) .
Sittemmin on projekti joutunut hyllylle muiden kiireiden takia, mutta eiköhän se siitä kun taas on tulossa lomia…

Thomas
OH6NT
--
Latoja Pekka oh3gdo

uac-06.jpg

Sopiva USB-äänikortti, jossa on oikea piiri.

R.NET-R58_connections.gif

Äänikortin muutosohjeet http://gallery.lakki.iki.fi/CM108_USB-dongle_mod

Softan asennusohjeita http://rnet.rats.fi/install/RNET/RNET-pystytysohjeita.txt

ebox 2300JSK Probyten sivulta

ebox2300JSK.jpghttp://www.probyte.fi/catalog/images/ebox2300JSK.jpg

Äänikortin modifiointi:

IMG_2307.sized.jpg
Ellei toisin mainittu, tämän sivun sisällön lisenssi on Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License